Langloper met veel kracht

Waar ontelbare modelsporen door prachtige bergwerelden rijden, waar de mooiste vakantiebestemmingen met veel liefde voor detail worden weergegeven en de meest bizarre verhalen worden verteld in de verhouding 1:87, val je als bezoeker van de ene verbazing in de andere.

Des te opwindender is het wanneer men de gelegenheid krijgt om een keer achter de coulissen van Hamburgs bezienswaardigheid nummer 1 te mogen kijken en de makers van deze droomwereld mag leren kennen.

Eén daarvan is Stefan Freiberg, sinds 13 jaar vast onderdeel van het team en hier verantwoordelijk voor alle gebouwen waar geen bouwpakket voor is. "Oorspronkelijk wilde ik alleen meehelpen bij de bouw van het vliegveld. Maar omdat ik kon tekenen met CAT, werd ik gevraagd of ik de CNC-frees kon bedienen en programmeren. En zo ben ik hier op de één of andere manier naar binnengegleden en blijven hangen", herinnert Freiberg zich. Zodoende creëert hij al vele jaren dagelijks nieuwe freesgegevens, op basis waarvan de onderdelen voor nieuwe gebouwen ontstaan. En omdat, zoals bekend, er spaanders vallen waar gehakt – respectievelijk gefreesd – wordt, is de werkplaats-zuiger er bij zijn werkzaamheden altijd bij.

Er zijn meteen twee modellen in gebruik. Aan de ene kant de mobiele werkplaats-zuiger, die heel flexibel soms aan de zaag wordt ingezet voor het wegzuigen van de spaanders of soms ook de lucht bij het frezen ontdoet van fijn stof. Aan de andere kant is er de nieuwe aanwinst uit het huis Ruwac, die er aan de grote frees voor zorgt, dat de kleine werkplaats niet volledig wordt bedekt met stof. "We hadden hiervoor natuurlijk ook al een industriezuiger, maar die was voortdurend oververhit als we 's nachts opdrachten moesten uitvoeren. De volgende dag was de slang dan vaak volledig gesmolten", is Freiberg zich terdege bewust van de voordelen van de nieuwe zuiger. "Die loopt aanzienlijk langer en heeft bovendien veel vermogen", vat zijn collega Michel Kraken samen waarom deze aanschaf volledig de moeite waard was.

Ook het bezoek aan deze heilige hallen was de moeite waard. Want wie kan zeggen dat hij achter de coulissen van een dergelijke droomfabriek mocht kijken? Bij de aansluitende rondleiding door het miniatuur wonderland waren wij natuurlijk ook verbaasd en moesten toegeven, dat we er trots op zijn een heel klein beetje betrokken te zijn bij de schepping van deze magische werelden.