Hoe zuig je eigenlijk … suiker?

Vanuit het perspectief van de zuigtechniek is suikerstof een uitdaging. Omdat suiker energie geeft, is het gewild als voedingsmiddel en (met mate) nuttig.

Hoge energie: suikerstof is explosief

Bij de suikerproductie en de verwerking van voedingsmiddelen kan de hoge energie-inhoud echter uiterst schadelijk zijn, want het heeft als gevolg, dat suikerstof als luchtstofmengsel ontvlambaar is. Hierbij geldt het volgende principe: hoe fijner het stof is, dat zich vermengt met de omgevingslucht, hoe groter het explosiegevaar. Daarom is het aan- en afzuigen van de explosieve stofdeeltjes één van de noodzakelijke processen van de suikerverwerking.

Daarbij geldt het principe: het beste is direct aan de bron afzuigen, natuurlijk met een afzuiginstallatie die, aan de eisen van stofexplosiebescherming voldoet. Afhankelijk van de hoeveelheid stof en de deeltjesgrootte kan het zinvol zijn, daarbij een

natafscheider te gebruiken. Het bindt de brandbare suikerstof in een vloeibaar medium en maakt ze zo onschadelijk.

Uitdagend: vochtig suikerstof is kleverig

Wanneer de suiker bijvoorbeeld in kookketels wordt gevuld, zoals bij de productie van jam of de bereiding van vruchtenyoghurt het geval is, komt daar nog een tweede uitdaging bij: de met stoom of vocht beladen suikerstof is buitengewoon kleverig. Dit is nog een reden waarom afzuiging op de plaats van oorsprong de beste manier is, om suikerstof uit de productieomgeving te verwijderen.